ключови думи: енергийна ефективност, общински сгради, държавния бюджет, кметове, имуществена санкция

До 2011 е срокът всички публични сгради у нас да бъдат обследвани и сертифицирани, припомни изпълнителният директор на АЕЕ инж. Кольо Колев по време на кръгла маса в Пловдив. Нейната тема бе „Как област Пловдив може да бъде регионален модел за енергийна ефективност”, а събитието премина под патронажа на областния управител Иван Тотев.

Инж. Колев информира, че кметовете в цялата страна изостават от сроковете в ЗЕЕ, които ги задължават да направят енергийно обследване на общински сгради с площ над 1000 квадрата. Местните власти би трябвало със собствени средства да платят обследването за енергийна ефективност и сертифицирането на общинските сгради, каза още изпълнителият директор на АЕЕ. Той уточни, че вложените средства ще бъдат възстановени на 100% от държавния бюджет.

От 2008 до момента в страната обаче са енергийно обследвани едва 1100 публични сгради от общо 6200. Ако кметовете не успеят да се вместят в срока по закон до 2011, от АЕЕ ще им дадат отсрочка във времето. При условие, че отново не спазят сроковете, ще бъдат глобявани, каза инж. Колев.

Според ЗЕЕ глобите са от 500 до 1000 лева или имуществена санкция от 3000 до 5000 лева. В Пловдивска област досега са обследвани 65 общински, 1 държавна сграда и 4 промишлени обекта, съобщи областният управител на Пловдивска област Иван Тотев.