Санирайте = без данъци за 5 години

ключови думи: ремонт, блокове, дограма за блокове, дограма, панелен блок

Пет години няма да плащате данъци, ако обновите из основи старата панелка. Това ще предложи на кабинета регионалният министър Росен Плевнелиев, стана ясно на Петата годишна среща на правителството с бизнеса.

Ако срещу саниране на дома хората печелят отстъпка от налозите, те ще имат интерес да вложат 5000 лв., нужни за ремонта, а банките ще им дадат кредит, обясни Плевнелиев.

Той посочи, че два атомни реактора могат да спрат работа, ако санираме всички панелните блокове. Защото енергията, която се пести при цялостно обновяване на старите жилища, ще обезсмисли работата на ядрените блокове.

Ако се обновят съществуващите 75 000 панелни блока у нас, ще се икономисат 1500 МWh ток, които може да отидат за износ, допълни и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той и строителният министър вече обмислят субсидирането за привеждане към енергийна ефективност на сградите у нас. 80 млн. лв. са предвидени за обновяване на жилищния фонд по Оперативна програма "Регионално развитие".''

Сумата е достатъчна за обновяване на 600 блока, каза Плевнелиев. С проекти могат да кандидатстват само блокове, които са регистрирани по Закона за етажна собственост като юридически лица. Допълнително условие е панелките да са в по-бедни региони или квартали. Близо 5000 лева е вложението на домакинство, което се възползва от някоя от програмите за енергийна ефективност. Само за година при поставяне на дограма се пестят 1220 лв., уточни Плевнелиев.

В стратегията на икономическото министерство е заложено до 2020 г. 30% от домакинствата да ползват газ за битови нужди, стана ясно още от думите на Трайков. В момента този процент е 1,5. По отношение на бъдещите приоритети на страната министърът измести фокуса от земеделието, туризма и новите технологии към еко- и високите технологии, както и науките за човека и здравето.